Vyhledávání
      

kakaovník pravý (Theobroma cacao )

 

Listnaté stromy > 

Výška rostliny: 
od 6.0 m do 10.0 m
Barva květu: 
žlutá, červená
Barva olistění: 
zelená
Tvary listů: 
vejčité
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
plod
Použití: 
v potravinářství
Náročnost: 
slunce, vlhko, teplomilná, hlinité půdy, propustné půdy, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Kakaovník pravý je vždyzelený strom vysoký 6 -10m s kmenem o průměru až 30cm a s bohatě rozvětvenou korunou. Mladé stromy mají bělošedou borku, starší hnědavou, dřevo kakaovníku je žluté až červené.

Listy jsou lesklé, kožovité, podlouhle vejčité. U tohoto stromu je známá tzv. kauliflorie neboli kmenokvětost.

Žlutavé až červené květy jsou pětičetné, malé. Plod je zpočátku zelený, později žlutý a hnědý, je dlouhý 10 -20cm a v průměru má 5 -10cm. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemeněním, velikosti mandle. Jsou uložena v bělavé až načervenalé chutné dužině. Jejich usušením získáme kakaové boby.

Čeleď:
Byttneriaceae – kakaovníkovité

Původ:
Kakaovník pravý pochází z Jižní Ameriky. Odtud se rozšířil prostřednictvím Portugalců a Španělů do vlhkých tropů.

Výskyt:
Tento strom se pěstuje nejvíce v africkém státě Ghana. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny v 18. století. U nás se kakaovník pěstuje jen v botanických zahradách, ale ani tam nepřináší plody.

Pěstování:
Kakaovník se v tropických oblastech pěstuje na úrodné půdě, v údolích chráněných před větry, často v podrostu prosvětleného lesa.

Použití:
Stromy bohatě kvetou, ale na jedné rostlině dozrává jen 50 -80 plodů. Zralé plody se opatrně odřezávají, půlí a vybírají se z nich semena i s dužinou, ta se musí fermetovat, aby se z nich odstranila tříslovinná hořká chuť. Během fermentace se původní barva mění na hnědou a semena získávají typickou kakaovou vůni a chuť. Potom se semena suší, zbavují osemení a zárodků a zbylé dělohy se melou a roztírají. Z takto získané kakaové hmoty se lisováním získává tuk zvaný kakaové máslo a zbylá hmota poskytuje kakaový prášek, který má nižší obsah tuku.

Množení:
Strom se množí semeny nebo stonkovými řízky a očkováním.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.