Vyhledávání
      

hruškovec přelahodný (Persea americana )

 

Listnaté stromy > 

Výška rostliny: 
do 20.0 m
Barva květu: 
žlutá
Barva olistění: 
zelená
Tvar květu: 
lata
Tvary listů: 
okrouhlé, řapíkaté
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
plod
Použití: 
v potravinářství
Náročnost: 
slunce, polostín, sucho, teplomilná, hlinité půdy

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Hruškovec přelahodný je v zemi svého původu vždyzelený strom vysoký až 20m. v ovocných sadech se jeho výšky omezuje, aby se daly plody dobře sklízet.

Listy jsou střídavé, řapíkaté, podlouhle oválné, mnohdy protažené na konci ve špičku, dlouhé nejvíce 30cm a široké 15cm.

Laty voňavých květů vyrůstají na koncích větví. Květy jsou podepřeny opadavými, hnědě chlupatými listeny, okvětní lístky jsou žlutavé, z vnější strany šedě chlupaté, tyčinek je 9 ve třech přeslenech, z nichž každá má na nitce dvě oranžová nektaria.

Semeník je jeden, dozrávající v dužnatý plod – peckovici, která je zelená až nafialovělá, kulovitá, častěji ale hruškovitá, dlouhá 7 -20cm, s hmotností až 0,5kg. Pecka tvoří až 35% celkové hmotnosti plodu, uvnitř je hořké semeno se dvěma velkými dělohami a nepatrným zárodkem.

Čeleď:
Lauraceae – vavřínovité

Původ:
Hruškovec je původem z tropické Ameriky, odkud se rozšířil do všech tropických a subtropických oblastí světa.

Výskyt:
Tento strom se v současné době pěstuje kromě tropů a subtropů Střední Ameriky také v Africe a Austrálii, v jižním Španělsku, jižní Itálii a v jižní Francii.

Hospodářský význam mají pouze kultury v Kalifornii, na Havaji, Kubě, v Argentině, Brazílii, jižní Africe a v severní Austrálii.

Pěstování:
Hruškovec dobře roste na všech nezamokřených a nezasolených půdách, bez trvalého zamokření. První úrodu dává za dva roky, pro obchod se sklízejí plody ze tříletých nebo čtyřletých rostlin.

Množení:
Strom se pěstuje ze semenáčků, které se roubují nebo očkují.

Použití:
Hruškovec se pěstuje pro dužnaté plody, které jsou ze všeho ovoce nejvýživnější, obsahují hodně provitaminu A a vitaminy B1,B2,E,D,K,PP, obsah vitaminu C je zanedbatelný.
Plody je třeba sklízet nedozrálé, zelené a tvrdé. Dužina zralých plodů měkne a pokožka získává nafialovělou barvu. Zralé plody je nutné ihned spotřebovat nebo zmrazit. Jsou vhodné k přípravě zeleninových salátů ve směsi s rajčaty, paprikami a cibulí, k přípravě majonéz, zmrzlin a koktejlů. Avokádový olej se používá v kosmetice.

Dřevo tohoto stromu je téměř bezcenné, protože je velmi měkké a křehké.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.